Sivut

maanantai 12. syyskuuta 2011

Vakavaa ja syvällistä pohdintaa

Yritän tällä tekstillä selventää hieman sitä, mistä syistä kiinalaiset ovat nykyään sellaisia kuin ovat. Näkemykset ovat omiani, enkä ota niiden todellisuuspohjaan mitään kantaa, kuten en mihinkään muuhunkaan huuteluuni tässä blogissa.

Miksi kiinalaiset ovat niin outoja?

Kiinalaisilla on omat kummallisuutensa, joista olen tässäkin blogissa avautunut useaan otteeseen. Nämä kummallisuudet johtuvat siitä, että minä itse olen ajattelutavaltani hyvin erilainen verrattuna keskivertokiinalaiseen. Nykyään osaan jo muistuttaa itseäni siitä, kuinka erilaisessa ympäristössä nämä ihmiset ovat kasvaneet. Yksi, ja ehkä tärkein tekijä tässä on se, että Kiina on ollut hyvin suljettu yhteiskunta, joka alkoi avautua vasta 30 vuotta sitten. Minun isovanhempani tekivät 40 vuotta sitten ensimmäiset ulkomaanmatkansa, kun taas suurin osa nykypäivän kiinalaisista ei ole koskaan käynyt ulkomailla tai edes oman provinssinsa ulkopuolella. Valtio on hallinnut ja hallitsee tiedonkulkua, internet on ollut väylä ulkomaailmaan vasta vähän aikaa.

Miten olen voinut missään vaiheessa olettaa että nämä ihmiset ymmärtäisivät jotain minun kulttuuristani tai ajatusmaailmastani, kun he ovat eläneet omalla planeetallaan tuhansia vuosia? Vaikka ulkoisesti Kiina näyttää todella modernilta ja ”länsimaiselta”, täytyy muistaa, että tämä kehitys on tapahtunut parina viime vuosikymmenenä, uskomattoman nopeaan tahtiin. Olisikin hölmöä luulla, että ihmisten ajatukset, mieltymykset ja tavat olisivat muuttuneet samaan suuntaan niin lyhyessä ajassa. Hienossa sairaalassa syntynyttä perheen ainoaa lasta, joka käy kalliissa leikkikoulussa ja englannintunneilla, kasvattaa edelleen se isoäiti, joka on kokenut kulttuurivallankumouksen.

Olen huomannut, että syytän kommunismia monista kiinalaisten silmiinpistävistä tavoista. En tiedä kuinka paljon tällä on totuuspohjaa, mutta luulen että Maon aikaisilla toimenpiteillä on edelleen vaikutusta ihmisten arvomaailmaan tavalla tai toisella. Ja juuri niillä tavoilla, mitä vanhan liiton kommarit eivät olisi halunneet. Esimerkiksi rahan arvostaminen nyky-Kiinassa on selkeästi perua menneisyydestä. Koska ennen ei ollut sallittua kerätä omaisuutta ja tavoitella varallisuutta, nykyään markkinatalouden hyväksymisen seurauksena rahaa sitten palvotaan oikein olan takaa. Työpäivät ja -viikot venytetään uskomattoman pitkiksi, koska raha on paljon tärkeämpää kuin läheisten kanssa vietetty aika tai rentoutuminen. Monen mielestä raha = onni. Asiaan saattaa vaikuttaa vielä kommunistien uskonnonvastaisuus, jonka seurauksena suurin osa ihmisistä ei seuraa mitään hengellistä suuntausta. Nykyään, kun hurmoksellinen Mao-kultti on mennyttä, hengellistä tyhjiötä täytetään shoppailemalla. Jos Kiina haluaa pitää valtaosan kansasta tyytyväisenä, sen pitää huolehtia etteivät kulutustavaroiden hinnat nouse liikaa. Jos ihmiset eivät voi enää shoppailla, he tulevat onnettomiksi ja ehkä haluavat syöstä nykyhallinnon vallasta… Kiinalaisia ei kiinnosta demokraattinen vallankumous, kunhan talous kasvaa, palkat nousevat ja kaupunkiin nousee uusia ostoskeskuksia.

Sama kommunismin haamu vaikuttaa ihmisten tyylitajuun. Naiset haluavat pukeutua kimalteleviin mekkoihin ja korkokenkiin joka päivä, koska Maon aikaan kaikki naisellinen pukeutuminen koettiin poroporvarilliseksi ja vastavallankumoukselliseksi. Nykyään on vihdoin sallittua näyttää elintasonsa ulospäin, joten jos vain mahdollista, kiinalainen ostaa auton, vaikka polkupyörällä pääsisikin töihin nopeammin kaupungin ruuhkassa. Ja varsinkin kun sitä rahaa ei aiemmin ollut, nyt sitten mällätään tai ainakin yritetään näyttää että "pölyy löytyy!". Moni länsimaalainen yllättyy, kun kuulee että luksustuotteiden markkinat ovat Kiinassa maailman suurimmat. Tämä siis feikkiteollisuudesta huolimatta, kiinalaiset haluavat maksaa siitä, että ulospäin näkyy jos isin liiketoimet ovat olleet tuottoisat.

Onneksi kiinalaisilla on muutakin arvopohjaa kuin kommunismi ja nurkan takaa yllättäen päälle vyörynyt kapitalismi. Tuhansia vuosia sitten syntyneet kungfutselaisuus ja taolaisuus ovat edelleen tärkeä osa ihmisten arvomaailmaa. Nämä eivät ole uskontoja, ainakaan samassa mielessä kuin länsimaalaiset ajatussuunnat. Kungfutselaisuudessa kehotetaan kasvattamaan itseään, tavoitteena on tulla paremmaksi ihmiseksi. Tämä on jo pitkään tulkittu niin, että opiskelu ja työnteko ovat tärkeitä. Tavoitteellisessa opiskelussa kiinalaiset ainakin ovat edelleen hyviä, opiskelua on aina arvostettu Kiinassa.

Mitä tulee yhteiskuntajärjestelmään, Kungfutsen ajatukset ovat edelleen ohjelmoituina kiinalaisten päähän. Filosofian mukaan jokaisella on yhteiskunnassa oma paikkansa, ja ihmisen pitäisi keskittyä kehittämään itseään omassa roolissaan, eikä yrittää väkipakolla tulla joksikin muuksi. Tämä sisältää myös keisarin (eli nykyään puolueen) kunnioittamisen. Järjestelmää kutsutaan sosiaaliseksi harmoniaksi. Kaikki menee siis hyvin, kun kaikki ovat kiltisti omassa roolissaan ja kunnioittavat muiden asemaa. Vanhassa filosofiassa silti sallitaan viranomaisten vääryyksiin puuttuminen, sillä myös vallanpitäjän pitää kunnioittaa alamaistensa asemaa. Tätä näkyy Kiinassa paljon, aluehallintoa vastaan järjestetään mielenosoituksia ilman että niitä heti tukahdutetaan. Moni alueellinen vallanpitäjä on joutunut vastaamaan korruptiosyytteisiin, kun kansalaiset epäilevät hänen ottaneen lahjuksia. Media myös uutisoi paljon alueviranomaisten väärinkäytöksistä, ja niihin liittyvistä mielenilmauksista. Kun esimerkiksi jollain alueella naisia on pakotettu steriloitaviksi yritettäessä skarpata yhden lapsen politiikan noudattamista, ihmiset nousevat yhdessä barrikadeille ja media kertoo heidän näkökulmansa tapahtuneesta. On siis hyväksyttävää nousta hallintoa vastaan, kunhan kyseessä ei ole ylin johto. Kiinalaisista valtaosan moraaliin eivät sovi arabimaiden vallankumousten kaltaiset kansannousut.

Sekä kungfutselaisuudessa ja taolaisuudessa korostetaan perheen ja vanhempien kunnioittamista. Kaikessa nykypäivän rahan perässä juoksemisessa on rajansa: nimittäin perheestä ja vanhemmista ei luovuta. Kiinalaisilla on moraalinen velvollisuus huolehtia ikääntyvistä vanhemmistaan. Siksi on tavallista, että isovanhemmat asuvat saman katon alla tai ainakin hyvin lähellä jälkikasvuaan. Isovanhemmat osallistuvat paljon aikuistenkin lastensa elämään ja heillä on suuri vastuu lastenlasten hoitamisessa. Perhe on erittäin tärkeä kaikille kiinalaisille. Nuoret eivät tee uravalintojaan yksin, vaan opiskelupaikat ja pääaineet sekä mahdolliset tulevat työpaikat suunnitellaan yhdessä vanhempien kanssa. Esimerkki: länsimaalaiset nuoret kertovat, mihin yliopistoon olisivat halunneet päästä, tai mihin kaupunkiin mielellään muuttaisivat. Kiinalaiset nuoret kertovat, mihin yliopistoon isäni olisi halunnut minun pääsevän ja mitkä kaupungit ovat mahdollisia tulevaisuuden asuinpaikkoja niin, että vanhemmat eivät ole liian kaukana, tai minne myös vanhemmat voisivat muuttaa. Tästä perhekeskeisyydestä meillä lännen individualisteilla olisi paljon opittavaa.

Ja ne pöytätavat. Rehellisesti olen sitä mieltä, että kohteliaiden ruokailutapojen puute kiinalaisessa kulttuurissa on enemmän meidän hienostelevien länkkäreiden ongelma. Kiinalaiset keskittyvät mieluummin itse asiaan, eli ruokaan. Ehkä se vaan on niin hyvää eurooppalaiseen ruokaan verrattuna, ettei ruokailutilannetta tarvitse naamioida miksikään kohteliaisuusnäytökseksi. Saa maiskuttaa, jos ruoka on hyvää. Jos suussa on luunpala, sen voi sylkäistä pöydälle. Kuoret, ruodot ja muut jätteet voi pinota pöydälle tai viskoa lattialle, siihen ei tarvitse tuhlata erillista lautasta.

Tässä pari pointtia, lisää löytyy mieleni sopukoista vaikka millä mitalla, mutta liian pitkää tekstiä ei kukaan jaksa lukea, vaikka väittäisi olevansa kuinka hyvä kaverini. Joten...

Tune in for my next post - Miksi pidän Kiinasta, osa 2: Kiinalaiset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti