Sivut

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Qīnghuá Dàxué – itsekuria ja yhteiskunnallista sitoutumista

14 schoolia, 56 osastoa. Taloutta, insinööritieteitä, humanismia, oikeustiedettä, lääketiedettä, taidetta, marxismia. Perustettu 1911. Suorin tie puolueen johtopaikoille, nykyinen presidentti opiskeli täällä insinööritieteitä. Entinen Qing-dynastian kuninkaallinen puutarha, valittu 14 kauneimman kampuksen joukkoon ainoana Aasiasta. Otsikossa on mainittu virallinen motto ”Self-discipline and Social Commitment”.

Yliopisto, johon pääsin suorittamaan vaihto-opintojani, kuuluu Kiinan parhaimmistoon. Monen mielestä Tsinghua on ykkönen, mutta joissain ranking-listoissa Pekingin yliopisto menee edelle. Joka tapauksessa yliopiston nimen kuuleminen aiheuttaa kiinalaisissa suurta ihailua. Oma pääsyni aiheutui lähinnä siitä, että jaksoin laittaa hakupaperit vetämään, TKK:lla kun ei kaukokohteiden paikoista joudu juuri kilpailemaan. Kiinalaiset taas ovat opiskelleet kuin pienet eläimet päästäkseen sisään. 30 000 opiskelijaa on aika pieni prosentti sadoista miljoonista opiskelemaan halajavasta. Sen huomaa: paikalliset opiskelijat eivät todellakaan lähde iltaisin kaljalle tai viikonloppuisin yökerhoihin. Vapaa-ajan aktiviteetteihin kuuluu korkeintaan urheilu kampuksen kentillä ja halleissa.

Kiinalaiset opiskelijat asuvat asuntoloissa neljän hengen huoneissa, nukkuen parvisängyissä joiden alla on työpöydät. WC ja kylpyhuone jaetaan. Sähköt katkaistaan yhdeltätoista illalla, koska teidän pitää nukkua, hyvät lapset. Yövieraita ei luonnollisesti saa olla, ja muitakin vieraita vahditaan tarkasti työntekijöiden taholta. Lämmintä vettä saa iltaisin klo 19-23, muulloin turha haaveilla muusta kuin jääkylmästä suihkusta.

Ulkomaalaisilla tutkinto- ja vaihto-opiskelijoilla on omat asuntolarakennuksensa, joissa asiat ovat hieman toisin. Joka-aamuinen siivous ja usein toistuva lakanoiden vaihto kuuluvat hintaan. Lämmintä vettä saa useamman kerran vuorokaudessa (jos jaksaa aamulla herätä ennen yhdeksää) ja sähköä koko ajan. Halutessaan huoneen voi jakaa yhden henkilön kanssa tai asua omassa kylpyhuoneella varustetussa yksiössä. Itse valitsin AB-roomin, jossa minulla on oma huone, mutta jaan kylpyhuoneen ja keittokomeron Costa Ricasta kotoisin olevan Wendyn kanssa. Wendyn vanhemmat ovat kiinalaisia, joten hän puhuu espanjan lisäksi kantonia, sekä opiskelupaikkansa Arkansasin ansiosta amerikanenglantia. Tuli Tsinghuaan opiskelemaan mandariinikiinaa.

Ulkokiinalaiset opiskelijat ovat hyvin tavallinen tuttavuus vaihtariporukassa. He ovat syntyneet Yhdysvalloissa tai Kanadassa, muuttaneet sinne lapsina tai viimeistään yliopisto-opinnot aloittaessaan. Hyviä kavereita, koska täydellisen englannin lisäksi puhuvat myös mandariinia tai vähintään kantonia. Syntyperältään länsimaalaiset opiskelijat ovat harvinaisempia, varsinkaan Pohjois-Amerikasta eivät juuri muut kuin kiinalaiset lähde vaihtoon tänne. Suuri osa ulkomaalaisista on tosin korealaisia, mutta he tuntuvat olevan enemmän omissa porukoissaan. Oudoimmat tarinat kuulee korealaiskämppiksistä, jotka ajelevat sähkömopoillaan ja pukeutuvat viimeisen päälle söpösti. Kokonaisuudessaan vaihto-opiskelijat ovat seikkailunhaluisia (minkälaiset tyypit yleensä hakee Kiinaan…), fiksuja (minkälaiset tyypit yleensä hakee Tsinghuaan…) ja muutenkin todella hyviä tyyppejä. Ja onneksi eivät aio käyttää kaikkea aikaansa opiskeluun kuten paikalliset. Eeppisiä ravintolavierailuja, kulttuurielämyksiä, shoppailuretkiä ja ennen kaikkea junamatkoja on varmasti luvassa näiden kavereiden kanssa.

Ruuasta puheen ollen, kampuksen ravintolat ovat omassa luokassaan. Sisustukseltaan karut mutta käytännölliset salit kätkevät tiskiensä taakse kiinalaisen keittiön herkut edulliseen, yleensä alle euron hintaan. Länsimaalaistakin ruokaa on tarjolla. Upeinta ovat tiskit, joilta saat valita haluamasi tuoreet raaka-aineet, jotka kokki paistaa hetkessä maistuvaksi annokseksi. Kampukselta löytyy myös McDonald’s-kopio, pizzerioita ja muslimi-kasvisravintola. Aivan porttien ulkopuolella taas 24h KFC, aito McDonald’s sekä PizzaHut, jotka tarjoavat myös kotiinkuljetusta. Odotan väsyneitä sunnuntaiaamuja vähän eri fiiliksellä kuin Suomessa. Lähistöllä on myös kaupungin paras japanilainen rafla ja korealaisia bbq-paikkoja. Ruokaa ei juuri kannata itse laittaa, kun ruokalat ovat auki iltaisinkin, ja halutessaan sinne voi mennä nauttimaan kiinalaisen aamiaisen.

Yksi mainitsemisen arvoinen asia yliopistostani on polkupyöräruuhkat. Autojen määrää ja liikkumismahdollisuuksia on syystä rajoitettu, sillä polkupyöriä on paljon. Leveät tiet täyttyvät ääriään myöten pyöräilevistä opiskelijoista ennen luentojen alkamista. Tiesin tämän ennen tuloani, mutta silti ruuhkassa pyöräileminen on ollut hyvin jännittävä ja jopa uskomaton kokemus. Muihin törmäämättä ajaminen vaatii hieman opettelua. Koska kampusalue on iso, pyörän omistaminen on melkein välttämättömyys. Kampusbussejakin kulkee, mutta pyöräileminen on paljon hauskempaa ja kätevämpää. Riskinä on pyörävarkaan uhriksi joutuminen, kaverini uusi ja sievä lilanvärinen pyörä varastettiin pari päivää sitten. Mitä vanhempi pyörä ja massiivisempi lukko, sitä pienempi on varkauden todennäköisyys. Mun lukko painaa melkein kilon.

Kampusalue on ihan kaunis. Tosin nyt talvella ei kovin. Täällä on pari lampea (joita sanotaan kyllä järviksi), nättejä kanavia, puistoja ja paljon paikkoja jotka näyttää keväällä ja kesällä upeilta, kun vesikasvit kukkivat ja puissa on lehdet. Kampuksella käy paljon kiinalaisia turisteja, jotka kuvauttavat itsensä Old Gatella. Se on vanha ja siinä lukee Tsinghuan yliopisto, joten paras tapa todistaa käyneensä paikalla.


















Odotan innolla huhtikuussa järjestettäviä yliopiston 100-vuotisjuhlia päärakennuksen edustalla, presidenttikin osallistuu. Aukean bulevardin varrella on mm. oman laitokseni School of Economics and Managementin rakennus. Muutkin lafkat ovat aika mahtipontisen kokoisia, päärakennus mukaan lukien. Kuulin, että opiskelijoiden keskuudessa suosittu itsemurhan tekotapa on hypätä sen ylätasanteelta. Paineet saattaa kasvaa aika suuriksi perheidensä ainoilla lapsilla, joiden odotetaan pärjäävän maan parhaassa yliopistossa.


1 kommentti:

  1. Noista satavuotisjuhlista hehkutettiin jo pari vuotta sitten, niistä taitaa tulla aika mageet bileet :)

    PS. lisätriviaa päärakennuksen katolta tehtävään itsemurhaan: vasemmasta siivestä hypättäessä itsari tehdään opintojen vuoksi ja oikeasta siivestä tehtäessä tyttö/poikaystäväsurujen vuoksi ;) tai sitten toisinpäin..

    VastaaPoista